Dags att förnya ditt pass? Så här bokar du!
Guider

Dags att förnya ditt pass? Så här bokar du!

Ett giltigt pass är en nödvändighet för att kunna resa fritt i världen. Beroende på vart du ska åka kan du även behöva ett pass som är giltigt ett visst antal månader efter avresa. Därför är det viktigt att i god tid se över dina identitetshandlingar och vid behov göra en passbokning.

Så när behöver du pass, hur går du tillväga när du ska boka passtid och vad ska du tänka på?

Boka pass i god tid

Det är lätt hänt – du bokar en resa, inser att passet gått ut och går online för att boka tid bara för att upptäcka att väntetiden är flera månader lång. Väntetiden kan variera oerhört under året och därför är det ytterst viktigt att vara ute i god tid när du behöver ett nytt pass. Risken är annars att den efterlängtade semestern utomlands får vänta till nästa år. Så för att förhindra att resan ställs in på grund av brist på pass är det bäst att vara förberedd.

Några saker du kan göra:

  • Håll koll på tiden. Ett pass för personer över 12 år är giltigt i fem år. För personer under 12 år gäller tre års giltighetstid. Gör därför om möjligt en notis åt dig själv så att du i god tid blir påmind om att passets giltighetstid är på väg att gå ut.
  • Planera innan du bokar din resa. Kontrollera inreseregler och se till att du har eller kan skaffa alla handlingar som behövs i god tid.
  • Boka tid för pass så tidigt du kan. Om du vet att du kanske vill resa och att ditt pass snart kommer gå ut så kan det vara en god idé att förnya passet lite i förtid.

När behöver du pass?

Generellt talat behöver du en passhandling när du ska resa utomlands, men beroende på resmål gäller lite olika regler. Vad som krävs för att resa in i ett land kan variera mycket. Om du ska hålla dig inom Europa kan det vara möjligt att semestern går att rädda även om inte passet kommer fram i tid. Se nedan vad som gäller för olika resmål om du är svensk medborgare.

Resa inom Norden

Beroende på vart du ska åka är det möjligt att det räcker med en annan typ av identitetshandling. Om du stannar inom Norden räcker det enligt polisen oftast med ett körkort som är utfärdat i ett nordiskt land. Det gäller förstås då att körkortet är giltigt och tänk på att det är ditt ansvar att kunna bevisa ditt medborgarskap.

Nationellt ID-kort

Ett säkrare val är att du har ett nationellt ID-kort. Detta är en identitetshandling som styrker ditt medborgarskap och som kan användas för resor inom EU. Ska du endast resa inom EU och du är orolig för att du inte ska få ditt pass i tid kan det därför vara ett alternativ att se över. Dessutom är väntetiden för ett ID-kort ofta betydligt kortare än för en passansökan då leveranstiden inte är lika lång.

Kom ihåg att Storbritannien sedan 1a februari 2020 inte längre är med i EU och att du därför behöver ett pass vid resa till England, Wales, Skottland samt Nordirland.

Resa utanför EU

Ska du däremot resa utanför EU är ett pass absolut nödvändigt. En del länder kräver dessutom att ditt pass är giltigt ett visst antal månader efter avrese- eller hemkomstdatum. Därför är det viktigt att du kollar upp detta i god tid och ser till att ditt pass möter kraven för inresa. Risken är annars att du blir nekad inresa vid gränskontrollen och blir tvingad att åka hem igen.

Visum

För resa till vissa länder krävs även ett visum. Titta på regeringens hemsida för det aktuella landet eller kontakta Sweden Abroad för att ta reda på vad som gäller. Ska du till exempel resa till USA behöver du i god tid (minst 72 timmar innan avresa) göra en så kallad ESTA-ansökan via den amerikanska regeringens hemsida.

Övrigt att tänka på

Se till att även kolla upp om landet har några övriga inresekrav, såsom bevis på olika vaccinationer eller ett negativt COVID-19 test. Du kan behöva ange var du ska bo under resan, till exempel adressen till ett hotell. Vidare, lämna inte passet på hotellrummet utan ha alltid med dig det under resan för att kunna styrka din identitet om någonting skulle hända.

Om du ska studera utomlands

Planerar du att söka en utbildning i ett annat land kommer du också att behöva ha ett giltigt pass. Studerar du utanför EU behöver du ansöka om ett studentvisum och behöver då ha pass vid ansökningstillfället. Visumet sätts vanligtvis in i ditt pass efter godkännande och skickas med post till dig så även här behöver du ha god marginal tidsmässigt.

Studerar du inom EU som EU-medborgare behöver du inte ansöka om visum, men du behöver ändå ha ett giltigt pass.

Att göra en passansökan

Hur gör du då för att ansöka om pass? Passhandling kan endast skaffas hos polismyndigheten och bokning av tid görs på polisens hemsida. Sök på ”pass polisen” eller ”id kort polisen” så hittar du enkelt sidan för passtider. Där kan du även se aktuella beräknade väntetider för att förnya pass samt för att skaffa ett nationellt id kort.

Tänk på att även om just din ort har lång väntetid kanske det finns bättre möjligheter på en närliggande ort. Du behöver inte ansöka på den orten där du är folkbokförd. Likaså har inte alla orter en central för att skaffa pass. Bor du till exempel i Härryda kommun kan den närmsta expeditionen vara Mölndal.

Så här gör du för att ansöka:

  1. Sök på polisens sida upp det län och den ort där du önskar göra din ansökan. Längst ner i den här artikeln kan du se en lista på vilka orter som är tillgängliga.
  2. Klicka på länken för tidsbokning.
  3. Följ instruktionerna och boka en tid.
  4. Anländ till expeditionen för din bokade tid. Viktigt – ha med dig en giltig ID-handling! Om du saknar ID-handling kan du ta med dig någon som kan styrka din identitet. Detta behöver vara en myndig person som har en nära relation till dig, till exempel en förälder eller ett syskon. Läs på polisens hemsida vad som gäller.
  5. När du blir uppkallad kommer du att få bekräfta dina personuppgifter och din längd (om du inte vet din längd finns det möjlighet att mäta sig på plats), skriva din signatur samt bli fotograferad.
  6. Betala avgiften på plats (400 kronor eller 100 kronor om man endast ansöker om nationellt ID-kort för tillfället).
  7. Spara kvittot – du behöver det när du ska hämta ut ditt pass. Om du vill hämta ut det på en annan expedition än där du ansöker ska du även uppge detta vid tillfället för ansökan.
  8. Du kommer att få ett meddelande när ditt pass är klart om att du kan hämta ut det. Då gäller drop in, alltså behöver du inte boka på nytt för att hämta ditt pass.
  9. När du har ditt pass i handen är du klar att åka. Tänk på att förvara det på ett säkert ställe och att hålla reda på dess utgångsdatum.

Ansök om pass för barns räkning

Om en person under 18 år behöver ett pass är det du som vårdnadshavare som ska boka passtid. Tidsbokningen gör du på hemsidan i ditt barns namn. Därefter behöver en blankett skrivas under och tas med till ansökningstillfället. Blanketten kan skrivas ut från polisens hemsida och fyllas i hemma eller fyllas i på passexpeditionen vid ansökningstillfället. På blanketten behöver följande information fyllas i:

  • Personnummer, för- och efternamn på barnet samt barnets längd.
  • Vilken handling ansökan gäller (kryssa i ruta).
  • Samtliga vårdnadshavare för barnet måste skriva under samt ange personnummer, adress och telefonnummer.
  • Dessa namnteckningar ska vidimeras – alltså bekräftas – av en utomstående person som är över 15 år gammal. Personen ska skriva under med sin namnteckning, namnförtydligande samt med adress och telefonnummer.

Samtliga underskrifter får inte vara äldre än en månad så fyll inte i blanketten förrän ansökningstillfället närmar sig. Fyller ni i den på plats måste samtliga vårdnadshavare vara närvarande för att kunna skriva under.

Om du inte är svensk medborgare

Endast svenska medborgare kan ansöka om pass hos polismyndigheten i Sverige. Om du inte har svenskt medborgarskap – även om du har uppehållstillstånd och har bott länge i Sverige – behöver du istället få ett pass utfärdat av landet där du är medborgare. Har ditt land en ambassad i Sverige kan du kontakta dem. Alternativt kan du få hjälp av Migrationsverket.

Leveranstid

Hur lång tid tar det att få pass? Även detta beror på hur högt tryck det för tillfället är, alltså hur många som ansöker under den aktuella perioden. Normalt sett ska det ta tre till fyra veckor för ett pass, men under högsäsonger kan det snarare ta fem till sex veckor eller längre.

För ett ID-kort är leveranstiden kortare, normalt sett ungefär en arbetsvecka. En tumregel är att trycket är som högst under våren och sommaren då många förbereder inför sommarsemestern. På sidan för tidsbokning kan du även se aktuella leveranstider.

Om tiden inte räcker till

Vad gör du då om semestern är bokad och betald och det är omöjligt att få en passtid? Då kan lösningen vara att ansöka om ett så kallat provisoriskt pass. Detta kan bli mycket mer omständligt och kostsamt men kan vara värt det om alternativet är att ställa in resan. Det provisoriska passet gäller endast för enstaka resor och slutar att gälla efter hemkomst.

Vad som behövs för provisoriskt pass

Du kan ansöka tidigast 72 timmar innan avresa och behöver kunna bevisa när och vart du ska resa samt när du kommer att komma hem. Passet kommer endast att gälla för den angivna resan och upphör att gälla när resan är slut, som högst sju månader efter utfärdande. Precis som vid en vanlig passansökan behöver du kunna visa upp en giltig ID-handling eller ha någon med dig som kan styrka din identitet.

Var du kan ansöka

Till skillnad från en vanlig passansökan kan ansökan om provisoriskt pass inte göras i hela Sverige. Endast ett fåtal orter har en expedition för provisoriskt pass så beroende på var du bor kan det bli mer eller mindre kostsamt, både tidsmässigt och ekonomiskt. På följande platser kan du ansöka:

  • Stockholm-Arlanda flygplats
  • Landvetter flygplats
  • Karlskrona, Järnvägstorget 5
  • Karlstad, Infanterigatan 22
  • Luleå, Skeppsbrogatan 37
  • Malmö-Drottninggatan, Drottninggatan 18
  • Sturup, flygplatsen Malmö-Sturup
  • Skavsta, General Schybergs väg 27
  • Umeå, Ridvägen 10
  • Västerås, Västgötegatan 7

Du måste vara svensk medborgare för att kunna skaffa ett provisoriskt pass. Avgiften är 980 kronor, alltså mer än dubbelt så mycket som för ett vanligt pass.

Sammanfattning

En passhandling är i de allra flesta fall nödvändigt att ha om du vill vara säker på att kunna resa fritt i världen. Då ett pass endast är giltigt i fem år (tre år för barn under 12 år) är det viktigt att hålla koll på när det går ut och att förnya det regelbundet så att du inte står utan när semestern är bokad. Eftersom väntetiderna kan vara långa, speciellt under våren och sommaren, är det bäst att kontrollera utgångsdatumet på ditt pass så snart du börjar planera din resa och boka en passtid om det behövs.

Om du akut behöver ett pass kan du ansöka om ett provisoriskt pass, men då detta kan bli omständligt och kostsamt bör det ses som en sista utväg. Så det bästa är att vara förberedd och att boka pass med god marginal före resan!

Orter för passansökan (sorterade efter län)

Nedan finner du en komplett lista på de orter där du kan ansöka om pass. Tidsbokning gör du via polisens hemsida.

Blekinge
  • Karlskrona
  • Karlshamn
Dalarna
  • Ludvika
  • Borlänge
  • Avesta
  • Mora
Gotland
  • Visby
Gävleborg
  • Gävle
  • Hudiksvall
  • Bollnäs
Halland
  • Kungsbacka
  • Varberg
  • Falkenberg
  • Halmstad
Jämtland
  • Strömsund
  • Funäsdalen
  • Åre
  • Östersund
  • Sveg
Jönköpings län
  • Eksjö
  • Värnamo
  • Jönköping
Kalmars län
  • Oskarshamn
  • Kalmar
  • Västervik
Kronoberg
  • Ljungby
  • Växjö
  • Älmhult
Norrbotten
  • Boden
  • Piteå
  • Haparanda
  • Kalix
  • Kiruna
  • Arvidsjaur
  • Luleå
  • Gällivare
Skåne
  • Ängelholm
  • Eslöv
  • Helsingborg
  • Hässleholm
  • Lund
  • Malmö
  • Kristianstad
  • Trelleborg
  • Landskrona
  • Ystad
Stockholm
  • Globen
  • Flemingsberg
  • Haninge
  • Norrtälje
  • Södertälje
  • Järva (Rinkeby)
  • Sollentuna
  • Nacka
  • Solna
  • Stockholms City
  • Södra Roslagen (Täby)
Södermanland
  • Nyköping
  • Eskilstuna
  • Skavsta
  • Strängnäs
  • Katrineholm
Uppsalas län
  • Östhammar
  • Enköping
  • Uppsala
  • Tierp
Värmland
  • Arvika
  • Kristinehamn
  • Torsby
  • Karlstad
Västerbotten
  • Skellefteå
  • Storuman
  • Umeå
  • Lycksele
  • Vilhelmina
Västernorrland
  • Sollefteå
  • Härnösand
  • Kramfors
  • Sundsvall
  • Ånge
  • Örnsköldsvik
Västmanland
  • Köping
  • Sala
  • Fagersta
  • Västerås
Västra Götaland
  • Borås
  • Skövde
  • Falköping
  • Åmål
  • Göteborg
  • Lidköping
  • Mariestad
  • Alingsås
  • Mark
  • Mölndal
  • Strömstad
  • Trollhättan
  • Uddevalla
  • Stenungsund
  • Ulricehamn
Örebros län
  • Hallsberg
  • Lindesberg
  • Karlskoga
  • Örebro
Östergötland
  • Norrköping
  • Linköping
  • Motala