Varför är man inte hungrig när man är sjuk
Blogg

Varför är man inte hungrig när man är sjuk

Varför är man inte hungrig när man är sjuk?

Någonsin undrat ”varför är man inte hungrig när man är sjuk?” Du är inte ensam. Det verkar lite motintuitivt, eller hur? Man skulle tro att kroppen behöver alla de kalorier den kan få för att bekämpa en sjukdom. Men sanningen är lite mer komplicerad än så.

Vad händer med kroppen när man är sjuk?

När du är sjuk, kämpar kroppen emot bakterier eller virus som gör dig sjuk. Detta innebär att väldigt mycket av kroppens energi används för att bekämpa infektionen, vilket kan lämna mindre energi för andra funktioner som matsmältning.

Varför förlorar vi aptiten?

En annan faktor kan vara att vissa sjukdomar eller treatmentmetoder gör att mat inte smakar som den ska, eller till och med gör att mat smakar dåligt. Inte konstigt att vi inte vill äta!

Sjukdom Effekt på aptiten Kroppens reaktion
Förkylning Minskad aptit Kroppen använder resurser för att bekämpa sjukdomen
Influensa Starkt minskad aptit Hög feber ökar energiförbrukningen, minskar aptiten
Magsjuka Ingen aptit Kroppen fokuserar på att bekämpa viruset och helar matsmältningssystemet
Cancer Starkt minskad till ingen aptit Behandlingar kan göra att mat smakar dåligt eller orsakar illamående

Är det dåligt att inte äta när man är sjuk?

Oftast är det okej. Din kropp gör vad den kan för att se till att du mår så bra som möjligt. Om du inte känner för att äta, oroa dig inte – bara se till att du dricker mycket vatten och vilar. Men, om aptitlöshet fortsätter i flera dagar, är det bäst att kontakta en läkare.

Många gånger då vi är sjuka är det viktigt att lyssna på vår kropp. Tappa inte matlusten helt! Försök att äta lite soppa, yoghurt, eller något annat lättuggat. Nog så viktigt, håll dig hydratiserad och vila. Med lite tålamod och omsorg, kommer du förhoppningsvis att vara på benen igen på nolltid!

X