Vad avgör i första hand längden på en stoppsträcka
Blogg

Vad avgör i första hand längden på en stoppsträcka

Jag hör vad du säger, ”vad avgör i första hand längden på en stoppsträcka” är verkligen en viktig faktor att diskutera. Låt oss dyka rakt in i det, det här är ett ämne som kräver full uppmärksamhet!

Stoppsträcka, vad menar vi med det?

Stoppsträcka är den totala sträcka ett fordon fortsätter att röra sig efter att föraren har påbörjat en panikbromsning. Den består av reaktionsstoppsträckan, dvs tiden det tar för föraren att reagera, och bromssträckan, eller tiden det tar för bilen att stanna efter att bromsen trampats ner.

Vad påverkar stoppsträckan?

Det finns flera faktorer som avgör längden på en stoppsträcka. Hastigheten är den största, ju högre hastighet, desto längre stoppsträcka. Men även väglag, däckens skick, förarens reaktionstid och bilens bromssystem spelar in. Tänk på att allt detta kan variera mycket och det är därför svårt att exakt beräkna en stoppsträcka, men det finns generella riktlinjer som hjälper oss att förstå vad som händer under en inbromsning.

Faktorer

Påverkan på Stoppsträckan

Förklaring

Hastighet Ökning Högre hastighet ger längre stoppsträcka
Väglag Varierande Halkigt väglag kan öka stoppsträckan
Däckens skick Ökning/Minskning Bättre däck ger kortare stoppsträcka
Reaktionstid Ökning Längre reaktionstid ger längre stoppsträcka

Överväger du allt detta när du kör?

Så, bottentoppen är, vad avgör i första hand längden på en stoppsträcka? Svaret är – du, föraren. Ha alltid dessa faktorer i åtanke och anpassa din körning därefter. Vi hoppas du försiktigare när du kör efter att ha läst denna artikel, överväg alltid dessa punkter innan du ger gas!

X