Tips på drinkar
Blogg

Tips på drinkar

Det är alltid en bra idé att blanda i ordning goda drinkar, vare sig du har en lugn kväll hemma i soffan eller om du ska bjuda en grupp vänner på middag. Många känner nog att det kan verka svårt eller övermäktigt att göra bra drinkar recept, men så behöver det inte alls vara. Flera populära drinkar är också enkla, så det brukar sällan vara några problem att göra dem. Det kan omöjligt gå fel, så länge du följer receptet och är öppen för att testa nya smaker. Prova dig fram och hitta enkla drinkar som sätter guldkant på livet.

När du ska välja vilken drink du vill göra kollar du säkerligen först upp klassiska drinkar såsom en Old Fashioned, en Mojito, en Gin och Tonic eller något liknande. Det gör nog de flesta som vill hitta bra drinkar. Många vänder sig nog dock även till mer nutida, populära drinkar som exempelvis Aperol Spritz, Whiskey Sour, P2 och så vidare. Men vi vill även uppmuntra dig att prova på nya och roliga drinkar som inte bara smakar gott, utan som ger dig och dina gäster en smakupplevelse ni gärna återkommer till om och om igen.

I följande artikel vill vi tipsa om goda drinkar av olika slag, så att du får inspiration inför nästa drinktillfälle. De innehåller en rad olika ingredienser och smakprofiler, och är olika svåra att göra. Vi tipsar även om alkoholfria drinkar. Så oavsett vem du är, vad du tycker om eller vad du intresserar dig för – läs vidare och låt dig bli inspirerad.

Vodka drinkar

Många drinkar med vodka kan verka svårdruckna och starka med tanke på att historien serverat oss Martinis och Moscow Mules. Det kan enligt dig vara en positiv sak, och det håller vi med om, men vi vill ändå ge tips på lite mer lättdruckna och roliga drinkar. Goda drinkar med vodka existerar nämligen i bredare utsträckning än du kanske anar.

Vanilla White Russian är ett perfekt alternativ som innehåller vaniljvodka, Kahlúa, mjölk och lätt vispad grädde. Den är både mjuk, len och söt och den ingår absolut i kategorin goda drinkar med vodka.

Fruktiga vodka drinkar

För dig som föredrar fruktiga och syrligare smaker finns det dock exempelvis en drink som heter Harvey Wallbanger. Den innehåller de få ingredienserna vodka, apelsinjuice, Galliano och is. Du kan även göra shotten Hot, Sweet & Spicy med vodka med pepparsmak, jordgubbar, basilikablad och krossad is.

För ett mer avancerat men spännande alternativ så är en Indian Mule perfekt. I den ingår vodka, citron, sockerlag, färsk ingefära, Angostura Bitter och sodavatten.

Chokladiga vodka drinkar

Om du föredrar rika och chokladiga smaker rekommenderar vi istället en Chocolate Martini. Den innehåller söta och goda ingredienser som kakaopulver, vodka, kakaolikör, hasselnötslikör och is. Eller också kan du välja en Mexican Iced Coffee med vaniljvodka, tequila, Kahlúa, espresso och chokladsås. Möjligheterna är oändliga, och du kommer säkerligen hitta ett sätt att dricka upp din vodka utan att göra en enda ogillande min.

Drinkar med gin

Slopa din trötta gamla Gin och Tonic och blanda istället ihop drinkar med gin som överraskar och som smakar extra gott. Tom Collins är exempel på klassiska drinkar som sällan får utrymme i dagens sammankomster, men det kan du ändra på. Till Tom Collins behöver du bara gin, pressad citron, sockerlag, sodavatten och is. Det är perfekt för dig som vill slippa handla många eller dyra ingredienser.

Roliga drinkar med gin

Bramble är ett annat exempel på drinkar med gin, men som är lite roligare. Det är en fruktig drink med gin, citronjuice, sockerlag, björnbärslikör och krossad is. Eller också kan du göra en superenkel Queen’s Delight med gin, drottningsylt och fruktsoda. En Negroni Flip är dock bättre om du vill ha mer tyngd i drinken, då den innehåller gin, campari, rosso vermouth, sockerlag och ägg.

Ett annat alternativ på mycket populära drinkar är även en Thai Basil Drink som tagit världen med storm. Den har gin, citronsaft, sockerlag, kokosmjölk, strösocker och inte minst thaibasilika som är huvudattraktionen. Drinkar med gin behöver alltså inte alls bara vara begränsade till beska tonicvatten.

Drinkar med rom

Roliga drinkar med rom kan exempelvis vara Mai Tais som innehåller ljus rom, mörk rom, apelsinlikör, mandellikör, grenadin, apelsinjuice, ananasjuice, limejuice och krossad is. Dock finns det även klassiska drinkar med rom som är enklare och kräver färre ingredienser, som exempelvis Piña Coladas som bara innehåller ljus rom, kokosmjölk, ananasjuice och is.

Nedan listar vi några av våra mindre klassiska men otroligt goda favoriter som du måste testa om du är en romälskare. Där ingår både Bacardi drinkar av olika slag och Malibu drinkar som också innehåller rom.

Bacardi drinkar

Frozen Daiquiris med ljus Bacardi är perfekta exempel då de alltid är härliga att servera på framför allt sommarhalvåret, men också på andra årstider. Vår favorit är en Frozen Blueberry Daiquiri med ljus Bacardi, blåbärslikör, blåbär, lime, sockerlag och krossad is. Eller också kan du göra en beskare och mer avancerad variant som heter Hemingway Special. Den innehåller ljus Bacardi, grapefruktjuice, citron och röd maraschinolikör.

Om du föredrar mörk Bacardi är istället en Planter’s Punch ett bättre alternativ då den innehåller mörk Bacardi, apelsinjuice, ananasjuice, citronjuice, grenadin, sockerlag, Angostura bitter och is. Du kan även välja en Dark & Stormy med mörk Bacardi, ginger beer, limejuice och is.

En rom är alltså en viktig ingrediens i en rad olika bra drinkar. Dock är det även riktigt gott på egen hand eller med Coca-Cola, vare sig romen är ljus eller mörk.

Malibu drinkar

Till Bacardi eller andra romsorter är det dessutom perfekt att blanda i den söta och exotiska likören Malibu. Coco Choco är exempelvis en god drink med mörk rom, Malibu, chokladsås, kokosmjölk, mjölk och kokosflingor. Eller om du föredrar en fruktigare variant är en Paradise Punch bättre då den innehåller ljus rom, Malibu, ananasjuice, Earl Grey-te, limejuice, sockerlag, jordgubbar och ananasbitar. Med Malibu blir drinkarna alltid festligare och drar genast tankarna till ljusa och lugna sommarminnen.

Pinchos drinkar

På Pinchos finns det en rad goda drinkar som innehåller flera av spritsorterna ovan, men också många andra inspirerande ingredienser. De är alla roliga drinkar, och vi har samlat våra favoriter som är mest lika originalen.

Sura Colanappar med Sour Fisk Cola, vodka, citronjuice, sockerlag, Coca-Cola och godiset Sura colanappar är en av våra främsta alternativ. Ett annat alternativ är den så kallade Sodapop med Sourz Apple, blå Curacao, sockerlag, citronjuice, 7Up och godiset Sodapop. De är söta och syrliga på samma gång, och får dig säkerligen på topphumör från första klunken.

Glassiga och goda drinkar

Om du vill åt glassigare Pinchos drinkar är exempelvis Twister ett bra val. Den innehåller citronvodka, ananasjuice, citronjuice, sockerlag, jordgubbar och glassen Twister. Du kan även prova på en Calippo Cola med Sour Fisk Cola, vodka, citronjuice, sockerlag och Coca-Cola. Eller också kan du välja en gräddigare och enklare variant som heter Solero Drink. I den ingår bara Likör 43, passionsfruktjuice och mjölk.

Alkoholfria drinkar

Många av oss behöver avstå från alkohol av olika anledningar, men vill ändå njuta av en god drink när tillfälle ges. Vi har därför även sammanställt ett antal varianter som är alkoholfria men som ändå alltid går hem. Några av dem är vuxnare i smaken med tydlig beska och syra, och några är mer barnsliga med tydlig sötma och fruktighet. De är dock precis lika goda och passar de flesta sammanhang, även när barn är närvarande.

Mocktails

Alkoholfria drinkar blir ofta kallade mocktails eller virgin. De kan vara allt ifrån klassiska drinkar som exempelvis sangria eller daiquiris, till mer specifika sådana som en Shirley Temple. En sådan innehåller grenadine, fruktsoda, ginger ale och is. Du kan även göra en Caipirinha med lingon alkoholfri genom att blanda lingon, svartvinbärssaft, sockerlag, sodavatten och is.

Om barn ska få vara med och dricka är även en Virgin Strawberry Colada perfekt. Den innehåller ananasjuice, kokosmjölk, jordgubbar och krossad is. Ni kan även lägga till lite jordgubbssyrup om ni vill optimera smaken ordentligt.

X