Stupad jättetall sörjs av naturvänner
Blogg

Stupad jättetall sörjs av naturvänner

En nu stupad jättetall sörjs av naturvänner. Den så kallade Grönsåstallen hade vuxit i ett skogsområde i Dalarna under 500 år. I början av juni 2021 upptäckte man att jättetallen till slut har fallit. Den storslagna tallen hade då varit en populär vandringsdestination för både skogsintresserade såväl som ortsborna.

Mellan Mörkret och Särna

Grönsåstallen var en av de äldsta, men även en av de största tallarna i Dalarna. Intill fäboden, mellan Särna och Mörkret kunde man hitta den resliga tallen som nu är ett minne blott. Naturvänner beskriver sin sorg över den fallna tallen som att mista en närstående vän.

Grönsåstallen har stupat

Sebastian Kirppu är skogsbiolog och var den som upptäckte att Grönsåstallen hade stupat. Under en intervju med SVT talade han om sorgen när han gjorde sin upptäckte. Det kändes som en stöt genom bröstet, berättade Sebastian då. Han liknade sorgen vid att förlora en i familjen, eller en flickvän.

Hård vinter

Jättetallen har med största sannolikhet fallit på grund av den hårda vintern som var mellan 2020 och 2021. Blötsnö har då frusit fast på grenarna och när vinden ökat har tallen sviktat. Till slut har Grönsåstallen gett med sig och fallit till marken.

X