Stora Örebro – där storleken har betydelse
RESTAURANT
Blogg

Stora Örebro – där storleken har betydelse

I Närke, ett av Sveriges minsta landskap, ligger landets sjätte största stad, Örebro. Tar man sig en tur där finner man många hänvisningar till storlek. Är örebroare lite storleksfixerade kan man fråga sig? Stora Örebro och Lilla Örebro kan tas som exempel – två restauranger i centrum. Hotell och sevärdheter tycks också vara noga med att beskriva sig som “lilla” eller “stora”. Har storleken verkligen betydelse?

Kort om Stora Örebro

Vad är det? Stora Örebro är en restaurang i staden Örebro
Var ligger den?På Stortorget
Hur stor är staden Örebro?1380 km²
Hur många bor i staden Örebro?Omkring 156 000 

Lilla och Stora Örebro bar & kök

Två olika restauranger i olika storlekar, som man förstår på namnen förstås, men på samma plats i centrala Örebro. Var då undrar du. På Stor-torget förstås. Den stora restaurangen har takterrass och en innergård samt kör på med Dj’s och dans varje helg. De slår på stort kan man säga, från lunch till sent varje dag. 

Lilla Örebro har också öppet för lunch, middag och barhäng till sent varje dag. De stänger lite tidigare än Stora Örebro, som sig bör kanske. På båda restaurangerna kan man boka bord och de har olika menyer för lunch och middag. 

Elite’s Stora och lilla hotell i Örebro 

Sedan har vi förstås några hotell av olika storlekar. Stora Hotellet stod där först och togs över av hotellkedjan Elite. De utökade då med vad som skulle bli Lilla hotellet. Idag kallas den delen av hotellet för Lilla Valvet och innefattar gym och spa. 

“Jag såg the Clash på stora hotellet i Örebro” sjunger Joakim Thåström i sången “Kort biografi med litet testamente” från 2009. Visst har i princip alla städer ett “Stora Hotellet” men inte alla blir omsjungna av en av våra största svenska artister. Det är ganska stort ändå, Örebro.

Små och stora företag i Örebro

Örebros näringsliv kan nog kallas ganska omfattande med både stora och små företag. Allt från A. Danielssons Jordbruk i Stora Mellösa till alla större butikskedjor som Coop, Dollar Store och IKEA finns representerade på orten.

Bland de största företagen i Örebro hittar man även:

  • FMF Group
  • Atria Sverige AB
  • Örebro Rådhus AB
  • Meritor HVS AB
  • Textilia Tvätt och textilservice AB 

Stora Holmen för de små glinen

Storleksfixeringen, om det nu är vad det är, startar redan i barnsben för örebroaren. Stadens yngsta befolkning får då roa sig på ön Stora Holmen. Där är allt i mini-format och man kan åka både Lilleput-tåget och minikaruseller. 

Man tar sig dit med en liten rodd-färja och besöker mini-lantgårdar, äter glass och spelar mini-golf. Att barnen har kul kan vi utgå från men vi kan även misstänka att de vuxna uppskattar att känna sig extra stora i detta lille-putte-land. 

Är invånarna extra stora i Örebro?

I Örebro finns också den gamla klädbutiken Adolfsons som existerat sedan 1954. Deras affärsidé har sedan start varit ett brett sortiment med kläder av kvalitet till vettiga priser. Här kan man köpa outfits i alla storlekar, med betoning på extra stora kläder.

Är människorna i Örebro stora eller små, kan man fråga sig. Det sägs att andelen överviktiga är högre här än i landet i genomsnitt. Går man på gatorna genom staden tycks dock varken bredd eller längd skilja sig mycket från i övriga svenska städer.

Har storleken betydelse Örebro?

Varför gillar vi små saker? Det finns faktiskt praktiska förklaringar till detta. Gullighet, som gäller för de flesta små saker, är ett evolutionärt överlevnadsknep. Vad vi känner för små saker har att göra med att:

  • Oxytocinutsöndring – för att väcka modersinstinkten
  • Nostalgi – små saker kan påminna om vår barndom
  • Unikhet – våra hjärnor och vår uppmärksamhet dras till saker som sticker ut
  • Ofarlighet – med små saker kan vi känna oss trygga

Varför gillar vi stora saker då? Stort kan vara tryggt och ge oss stöd. Om man själv är stor kan man känna sig stabil och stark. På stora platser kan det kännas rymligt och luftigt. Vare sig man dras till smått eller stort kan man tryggt besöka Örebro där det helt klart finns både och.

X