Olof Mellberg – fotbollspelare med humör
FOOTBALLER1
Blogg

Olof Mellberg – fotbollspelare med humör

Den som varit framgångsrik som aktiv fotbollsspelare behöver inte nödvändigtvis bli en bra tränare. Många försöker och en av dem är Olof Mellberg. Han har dock en hel del att bevisa för att kunna bli inräknad som en fulländad ledare och taktiker utanför fotbollsplanen.

Några snabbfakta om Olof Mellberg

Född1977
YrkeFotbollsspelare och tränare
ModerklubbGullspångs IF som junior
SmeknamnThe Viking, Mellis och Skägget
FamiljFru Carolina Kihl och två barn
BostadsortResarö i Vaxholms kommun

Olof Mellberg – tidig allsvensk debut

Till att börja med hade Olof Mellberg talang för både fotboll och tennis. En inte helt ovanlig kombination, men i dagens idrottsvärld tvingas de flesta att välja sport i tidig ålder. Olof Mellberg valde att satsa på fotboll och redan som 16-åring blev han värvad till Degerfors IF. En klassisk klubb som fostrat många storspelare.

Olof Mellberg debuterade för Degerfors som 18-åring. Han var mycket lyckosam och spelade 47 matcher under två säsonger. Klubben föll dock ur Allsvenskan. Olof ville inte spela i en lägre division och sökte sig till en annan klubb. Han hamnade i AIK, där han spelade en säsong som mittback. Det gick bra för AIK och laget vann Allsvenskan 1998.

Proffskarriär för Olof Mellberg

Olof hann knappt spela hela säsongen innan han blev värvad till den spanska klubben Racing Santander. Han lyckades mycket bra i klubben och för att vara försvarsspelare var han ovanligt snabb. Under sin tid i Racing Santander fick han göra debut i det svenska landslaget och Olof blev internationellt uppmärksammad. Men historien upprepar sig. Hans klubb föll ur spanska ligan och Olof ville inte vara kvar.

Olof såldes till den engelska klubben Aston Villa för 75 miljoner kronor. Själv kunde han förhandla sig fram till en bra lön. Han spelade i klubben i sju år och under hela kontraktstiden. Han blev mycket populär och lagkapten i laget. Eftersom kontraktet hade gått ut kunde han gå till Juventus i Turin som fri spelare. Han stannade i klubben i endast ett år och fick inte alltid speltid. Efter tre år i grekiska Olympiakos hamnade han återigen i Spanien och spelade för klubben Villarreal. Klubben låg i spanska andradivisionen men under Olofs tid tog de sig upp i första divisionen. Proffskarriären avslutades i FC Köpenhamn och år 2014 berättade han att han tänkte lägga fotbollsskorna på hyllan.

Olof Mellberg och svenska landslaget

Den första stora turneringen med landslaget spelade Olof år 2000. Det gällde EM och två år därefter var det dags för VM-fotboll i Japan och Korea. Under träningen inträffade något märkligt. Olof är känd för att spela engagerat och dessutom har han ett hetsigt humör. Under träningen råkade han i slagsmål med en annan spelare, nämligen Fredrik Ljungberg. Allt tystades ner och redan nästa år utsågs Olof till lagkapten i landslaget.

Samma år fick han utmärkelsen “Guldbollen” för sina insatser på plan och för sina ledaregenskaper. Hans landslagskarriär fortsatte därefter:

  • EM i Portugal år 2004
  • I VM-kval 2004/05 
  • VM 2006 i Tyskland
  • EM i Österrike och Schweiz år 2006
  • EM i Polen och Ukraina år 2010

Hur kunde Olof bli så framgångsrik som spelare? Mycket förklaras av hans engagemang, snabbhet, fysik och goda speluppfattning. Med sitt skägg utstrålade han ledaregenskaper, respekt och pondus.

Tränaruppdrag för Olof Mellberg

Det första uppdraget som tränare tog Olof i Brommapojkarna vid slutet av 2015. Succén blev formidabel och klubben tog sig först upp i Superettan och därefter direkt till Allsvenskan. Olof fick förtjänsten för framgången. Då sökte han sig till större uppdrag. Märkligt nog tog han jobbet för Fremad Amager i danska andradivisionen under tre månader.

På hösten 2019 behövde Helsingborgs IF ny tränare efter Henrik “Henke” Larsson som hade hoppat av jobbet. Målet var att laget skulle hänga kvar i Allsvenskan och därefter etablera sig under kommande säsong. Laget hängde kvar men påföljande år gick det inte bra.

Supportrarna upplevde att Olof mest stod på sidlinjen och skrek på spelare och domare. Ett antal gånger fick han rött kort av domaren och blev uppvisad på läktaren. Där gör en tränare inte mycket nytta. Samtidigt måste vi erkänna att en tränare inte alltid är ansvarig för ett debacle. För att bli framgångsrik behöver tränaren ha ett bra spelarmaterial.

Idag är Olof Mellberg tillbaka som tränare i Brommapojkarna. Laget har återigen gått upp i Allsvenskan och vi önskar Olof all lycka med sitt nya tränaruppdrag. När han inte sköter fotbollsträning sysslar han enligt uppgift med padel. Kanske kommer hans talang för tennis väl till pass i den nya sporten.

X