Lhasa apso – den lilla tibetanska hundrasen
Dogs
Blogg

Lhasa apso – den lilla tibetanska hundrasen

Lhasa apso-hunden har länge betraktats som en extraordinär skatt i Tibet. Hunden kom till Europa på 1930-talet. Det är en liten hund med en vacker, lång päls som kännetecknas av hög känslighet. Den har en mild karaktär och är lugn och sansad. Lhasa apso älskar att bli klappad och underhållen.

Korta fakta om Lhasa apso

UrsprungTibet
Storlek18 – 30 cm
Vikt4 – 7 kg
Kan förväxlas medShih tzu

Lhasa apso – lättanpassad och långlivad

Lhasa apso anpassar sig lätt till alla ägares miljö och livsstil, vilket gör den till en bra följeslagare för både äldre och familjer. Deras rikliga päls kräver dock regelbunden skötsel varför den senaste lhasa apso-hunden du såg kanske var kortklippt. Du måste verkligen ägna mycket tid åt pälsvården. Hundar av den här rasen lever upp till 18 år och är inte kräsna när det gäller mat eller var de bor.

Lhasa apso – en kort historia om rasen

Lhasa apso-hundar är respekterade och vördade i Tibet sedan många år. De ansågs vara en symbol för lycka och troddes vara nästa inkarnation av avlidna munkar, vilket är anledningen till att dessa fyrbenta husdjur endast kunde hittas på aristokratiska egendomar och i buddhistiska tempel. De kunde inte bytas ut. En lhasa apso valp kan bara vara en gåva för att visa tacksamhet. Hundarna kom till Europa tack vare den engelske översten Bailey. År 1928 fick han hundar av munkar i ett tibetanskt tempel. 

Hur ser en lhasa apso ut?

Lhasa apso är små hundar även som fullvuxna:

  • Honorna är 18-28 cm och väger 4-6 kg.
  • Hanar är 20-30 cm och väger 5-7 kg.

Lhasa apso har en relativt långsträckt kropp med korta, raka och starka ben. Trots sin kraftiga och korta kropp är den ganska smidig. Den kännetecknas av ett relativt stort huvud som är täckt av rikligt hår. Den har hår som faller över ögonen och en tjock mustasch. 

Representanter för denna ras kännetecknas av en rik päls. Ytterpälsen är lång, rak och hård medan underpälsen är mycket tät och många hundägare föredrar därför att ha sin lhasa apso klippt. Det finns individer i alla färger på pälsen, från vit till svart. Lhasa apso har mörka, medelstora, ganska stora ögon och hängande öron. Svansen, som är rikligt pälsad, bärs över ryggen.

Lhasa apso – temperament och karaktär

Lhasa apso är mycket anpassningsbar. Den är idealisk för alla ägare. Tack vare sin balanserade och lugna natur kan den vara en följeslagare för äldre personer. Den passar också bra i barnfamiljer, eftersom den gillar att leka och gosa, är varm och glad. En lhasa apso är mycket fäst vid sin familj. Han är ett intelligent djur som lär sig snabbt. Träningen kräver dock konsekvens och regelbundenhet eftersom han kan vara envis och självmedveten. Hemma är hunden bara lite skällig, men när den känner av ett hot skäller den högt i alarm.

Lhasa apso – hälsa och vård

Den här rasen har en förväntad livslängd på 14-18 år trots vissa hälsoproblem. Vanliga sjukdomar är medfödd hydrocefalus, progressiv retinal atrofi, obstruktion av nasolakrimalkanalen och ögonloppsrörelser. Lhasa apso har hög tolerans mot låga och höga temperaturer och behöver inte mycket fysisk aktivitet. Det räcker med dagliga promenader, men han deltar gärna i aktiviteter som ger honom mycket stimulans, exempelvis hunddans eller att leta efter godis. Lhasa apso är ingen svår hund när det gäller näring eller levnadsförhållanden mendet är viktigt att hans kost är balanserad och åldersanpassad. Han trivs både i staden och på landsbygden. Den rika pälsen kräver noggrann skötsel.

Shih Apso – mix av Lhasa Apso och Shih Tzu

Den förtjusande Shih Apso är en så kallad hybridras, en blandning av två liknande renrasiga hundar; Lhasa Apso och Shih Tzu. När man blandar de två hundarna får man en liten hund med ett underbart temperament och god natur.

Dessa hundar har mycket att erbjuda potentiella hem, men deras viktigaste gåva är det lojala sällskap de ger sina familjer. 

Lhasa apso vs border terrier

Lhasa apso har sitt ursprung i Tibet medan border terrier har sitt ursprung i Storbritannien. Lhasa apso är 12 cm mindre än border terrier men både lhasa apso och border terrier har nästan samma vikt. 

Mix: Border terrier + lhasa apso

Den här rasblandningen är sällsynt. Hundarna har kortare päls än lhasa apso men är lika snälla och barnvänliga.

Mix lhasa apso + pudel

Lhasapoo är en blandras – en korsning mellan hundraserna lhasa apso och pudel. De här valparna är beskyddande, lojala och lekfulla och har ärvt några av de bästa egenskaperna från båda sina föräldrar.