I vilken situation kan du vänta längst med att blända av från helljus till halvljus?
Blogg

I vilken situation kan du vänta längst med att blända av från helljus till halvljus?

Ah, äntligen en fråga om trafikregler – det är ju trots allt livsviktigt! Så, när kan du då vänta längst med att blända av dina helljus till halvljus?

i vilken situation kan du vänta längst med att blända av från helljus till halvljus?

I trafiken finns det alltid undantag och det här är inget undantag! Det finns specifika situationer när du kan vänta längre med att byta från helljus till halvljus. Den absoluta grundregeln är att du ska blända av dina helljus när du möter ett annat fordon och kan påverka dess förare, men det finns omständigheter då du kan vänta något.

Om du kör på en lång raksträcka där du tydligt ser att det kommer ett mötande fordon, men avståndet mellan er är fortfarande långt, kan du vänta lite längre innan du bländar av dina helljus. Men kom ihåg, så fort du ser att det mötande fordonet börjar närma sig, ska du genast blända ner till halvljus för att inte blända den mötande föraren.

Några tips att tänka på när det gäller helljus

  • Var sparsam med ditt användande av helljus, speciellt när det är mycket trafik på vägarna.
  • Använd helljus när du behöver det, till exempel vid körning på landsvägar och tomma motorvägar.
  • Kom ihåg att blända ner när du ser mötande trafik eller kör upp bakom ett annat fordon.

Tänk också på detta:

I tätbebyggt område ska du ha halvljus, det blir inte aktuellt med helljus. Vid körning i tätort är det alltid halvljus som gäller, för att inte blända fotgängare, cyklister eller andra förare. Helljus ska inte heller användas i starkt upplysta områden som till exempel i en stad eller vid en trafiksignal. Du ser, det finns mycket att hålla reda på när det kommer till trafikregler och belysning!

Kör säkert och blända av helljuset i god tid!

Nu vet du i vilken situation du kan vänta längst med att blända av dina helljus. Men tänk på att det alltid är bättre att vara på den säkra sidan och blända av i god tid! Åk på, ge dig ut på vägarna och kör säkert!

X