Hur skriver man ett CV?
Blogg

Hur skriver man ett CV?

Se till att ditt CV är tillräckligt övertygande för att ta dig till nästa steg i anställningsprocessen: intervjun. Vi visar dig hur du skriver en meritförteckning som ger resultat. Med vår CV-mall kan du komma igång redan nu.

Vad är ett CV och vad står det för?

CV är en förkortning för den latinska frasen ”curriculum vitae”, som betyder ”livsförlopp”. Som ett resultat är ditt CV en kronologisk redogörelse för din yrkeskarriär. Vi hänvisar till ditt yrkesliv som din utbildning och arbetslivserfarenhet.

I Sverige är orden ”CV” och ”resume” eller det engelska ordet ”resume” ofta utbytta. Detta är inte sant, eftersom ett CV bara är en sammanfattning av dina yrkeskvalifikationer. Ett CV är ett mer detaljerat dokument som kan innehålla korta detaljer om din arbetslivserfarenhet, skolgång och andra kvalifikationer.

Med det sagt är det viktigt att betona att ditt CV inte bör innehålla överdrivet material och bör hållas kort. Det är här många människor blir förvirrade eftersom att ”hålla saker kort” samtidigt som de är ”informativa” kan vara lite paradoxalt. Men bli inte för upprörd över det ännu. Vi går igenom detta mer i detalj nedan, så att du har en bra uppfattning om hur allt hänger ihop.

Så skriver men ett CV:

  • Ett CV ska vara uppbyggt på ett enkelt och grundläggande sätt.
  • Styrkor: Du kan sätta din examen eller erfarenhet högst upp på ditt CV beroende på dina styrkor. Om du till exempel har den utbildning som krävs för jobbet men saknar nödvändig erfarenhet kan du sätta utbildningen i första hand.
  • Ett CV:s innehåll ska vara så detaljerat som möjligt. Lägg gärna till några stycken om dina arbetsuppgifter och vad du lärt dig där till din arbetslivserfarenhet. Som rekryterare letar vi efter detaljer som inte direkt framgår av yrkestiteln. Titeln ”butiksbiträde” anger att du arbetat i en butik, men den anger inte vad dina specifika ansvarsområden var eller om du fick något särskilt tillstånd att utföra uppgifter som inte ingick i din anställning när du först började. Denna typ av data bör inkluderas.
  • Information om hur du kontaktas: Kontrollera att dina kontaktuppgifter är korrekta; annars kommer din ansökan att avslås.
  • Om du ska ha en bild på ditt CV, se till att den är bra.

När du skickar in din ansökan, undvik svordomar, felstavningar, allmänna språkproblem, slang eller något annat.

X