Hur många nollor har en miljon – lär dig en gång för alla
Hur många nollor har en miljon
Blogg

Hur många nollor har en miljon – lär dig en gång för alla

Är du en av dem som alltid glömmer, och som om och om igen måste ställa dig frågan: hur många nollor har en miljon egentligen – är det sex eller nio? Här kommer svaret och minnesregeln. 

Alla vet att talet 10 har en nolla, 100 har två nollor och 1 000 har tre nollor. Håll nu det i bakhuvudet när du läser resten. 

Tiotusen har alltså en nolla plus tre nollor, d.v.s. fyra nollor. Och hundratusen i siffror blir 100 000, eftersom två nollor plus tre nollor är fem nollor. Nu har vi rett ut vad tiotusen och hundratusen är i siffror. Är nästa steg tusen tusen – det finns det väl inget som heter?

Tusen tusen är en miljon

Nej, naturligtvis finns det ingenting som heter tusen tusen, det är här begreppet ”miljon” kommer in. Hur många nollor har en miljon nu då? Eftersom tiotusen har fyra nollor och hundratusen har fem nollor, så har tusen tusen (d.v.s. en miljon) sex nollor. 

Testa dina kunskaper: hur många nollor har 10 miljoner

Ta till knepet att addera nollorna och räkna ut hur många nollor tio miljoner har. Svaret finner du längst ner i den här texten. 

Undvik förvirring med engelskan

Miljon på engelska är ”million”, vilket är lätt att komma ihåg. Men går man ett eller två steg längre kan det uppstå förvirring om man pratar med en engelsman, se tabellen nedan för korrekt översättning. 

1 000 0001 000 000 0001 000 000 000 000
Svenska miljonmiljardbiljon
Engelska millionbilliontrillion

(Svar på testfrågan: 10 miljoner har 1+6=7 nollor.)

X