Hur lång tid tar det för tuggummi att brytas ner
Blogg

Hur lång tid tar det för tuggummi att brytas ner

Hur lång tid tar det för tuggummi att brytas ner?

Nu till en fråga som många av oss har undrat över; hur lång tid tar det egentligen för tuggummi att brytas ner av naturen? Tja, blås inte bort för att sätta dig ner och ta reda på svaret.

Häng med mig, vi hoppar invändigt till kemins värld, liknar det vid ett äventyr i en vildmark full av kemiska reaktioner. Kan du känna doften av plast i luften? Det är eftersom tuggummi faktiskt är tillverkat av syntetisk gummi, vilket är en typ av plast. Vill du höra något ännu mer överraskande? Tuggummi är inte biologiskt nedbrytbart. Visst blåser det bort dig? Men varför är det så?

Material Nedbrytningstid Faktor
Tuggummi Inte biologiskt nedbrytbart Tuggummi är tillverkade av plast
Papper 2-5 månader Biologiskt nedbrytbart
Glasflaska 1 miljon år Inte biologiskt nedbrytbart
Äpple 1-2 månader Biologiskt nedbrytbart

Se, tuggummi kan inte brytas ner av bakterier eller svampar som det skulle vara fallet med biologiskt material. Men eftersom det är en typ av plast, kan det fortfarande brytas ner genom fysiska processer. Vet du vad som är mest skrämmande? Det kan ta hundratals eller till och med tusentals år!

Så nästa gång du tänker på att kasta ditt tuggummi på gatan, tänk två gånger på det eviga avtrycket det blir i vår miljö. Håll vår planet vacker och ren, för en bit tuggummi i taget!

X