Hur lång är en fotbollsmatch?
Hur lång är en fotbollsmatch
Blogg

Hur lång är en fotbollsmatch?

I varje familj verkar det finnas en fotbollsfantast, som måste se varenda hemmamatch som favoritlaget spelar. Olle är en sådan fantast! Ikväll ska han följa sitt favoritlag i Allsvenskan, vilket han låtit meddela sin fru. Hur lång är en fotbollsmatch i allsvenskan, frågar hon plötsligt. Varför vill du veta det, undrar Olle. Jag har bjudit hit en arbetskamrat ikväll och jag tänkte att han ska gå hem innan du är tillbaks. Olle blir något fundersam, men fotbollsintresset tar överhand.

Hur lång är en fotbollsmatch i VM?

Nu börjar Olle förklara hur länge han kommer att vara iväg. Matchen spelas i två halvlekar om vardera 45 minuter. Spelare och domare behöver ta paus mellan halvlekarna och den tar maximalt 15 minuter. Sedan kan det bli tilläggstid för skador, spelarbyten med mera. Vi kan räkna tilläggstid på kanske 12 minuter. Då kommer den allsvenska matchen ikväll att ta 117 minuter. Och sedan tar det en halvtimme för mig att gå fram och tillbaka till arenan. Räkna med att det tar 2,5 timmar innan jag är tillbaks, säger Olle.

Så kort tid, säger frun och fortsätter: Du satt ju framför TV:n i flera timmar när du såg på VM-fotboll i somras. Olle känner fruns ironi, men lägger band på sig. När man kommer till åttondelsfinal och fram till final, tar VM-matcherna längre tid. För det första ska jag ta del av upp- och eftersnacket på TV innan matchen börjar. Det tar sammanlagt två timmar. Om matchen vid ordinarie tid är oavgjord, blir det förlängning med två gånger femton minuter plus kort paus och tilläggstid. Sedan kan det bli straffsparkar, om matchen fortfarande inte är avgjord. Det kan ta cirka tjugo minuter. Olle skriver ner tiderna i punktform för sin fru:

  • Ordinarie tid 90 minuter
  • Paus 15 minuter
  • Tilläggstid 12 minuter
  • Förlängningstid 30 minuter
  • Paus och tilläggstid     8 minuter
  • Straffläggning 20 minuter
  • Upp- och eftersnack           120 minuter

                 Total tid vid VM-match             295 minuter

Nu förstår du kanske, varför jag inte har tid att laga mat, diska och dammsuga under ett världsmästerskap i fotboll. Varje match kräver ju nästan 5 timmars oavbruten uppmärksamhet. 

Hur lång är en fotbollsmatch i allsvenskan?

Vid kvällens allsvenska match lämnade Olle arenan när det återstod 30 minuter av matchen. Hans favoritlag låg då under med 3 – 0 och matchen var körd. Han fick bilskjuts hem av en annan besviken åskådare. När han kom hem nästan en timme för tidigt, frågar han hur frun och arbetskamraten hade haft det. Han kom aldrig utan gick på fotboll istället, säger frun.

X