Hur gammal måste man vara för att gifta sig
Blogg

Hur gammal måste man vara för att gifta sig

Hur gammal måste man vara för att gifta sig?

Att binda sig till någon är en av de största besluten vi kommer att fatta i livet. Och då kanske du undrar,”hur gammal måste man vara för att gifta sig?” Trots all perplexitet och burstighet i denna fråga är svaret faktiskt ganska enkelt. I Sverige, behöver du vara 18 år gammal för att gifta dig. Detta gäller oavsett om du vill ingå ett heterosexuellt eller ett samkönat äktenskap.

Ålder Gifta sig utan samtycke Gifta sig med samtycke
Under 18 Nej Endast under speciella omständigheter
18 och över Ja Ja

För att klargöra:

Det krävs ingen förälders eller förmyndares samtycke för att en vuxen person ska kunna gifta sig. Däremot, om du är under 18 år kan det godkännas i specialfall efter att ha tillfrågat Göteborgs eller Stockholms prövningsrätt. Men det här är ganska sällsynt och inte något som man normalt ser.

Varför är det så?

När vi blir kära kan det kännas som om vi är beredda att föröka världen ihop direkt. Men varför har samhället satt 18 som minimiålder för äktenskap? Jo, förmodligen för att det är ålder då vi officiellt blir vuxna. Vi kan ta större ansvar, och mer välgrundade beslut. Rimligt, eller hur?

Några tips:

  • Fundera noggrant innan du tar ett så stort steg
  • Prata med vänner och familj om ditt beslut
  • Sök rådgivning ifall du känner dig osäker
  • Kom ihåg att kärlek handlar om mer än bara ålder

Slutord

Åldern för att gifta sig är en av de saker som är fastställd inom lag, men när det kommer till kärlek, finns det inga regler. Du vet bäst när du är redo att engagera dig i ett långvarigt förhållande, oavsett om det är genom äktenskap eller inte. Lycka till på din resa!

X