Nuförtiden är information lättillgänglig, och det är bara att söka på Google om du vill ha svar på en fråga. Att googla olika krämpor och symptom är dock ingenting att rekommendera. Om du googlar dina symptom, finns det en stor risk att du kommer att inbilla dig att du lider av en sällsynt dödlig sjukdom, eller kanske av cancer eller något annat mystiskt. Du kommer bara att skrämma upp dig själv och få ångest. Fråga doktorn istället. Det finns många doktorer som är beredda att svara på dina frågor. Det finns många olika ställen du kan hitta en doktor att fråga, förutom på vårdcentralen och akuten förstås, exempelvis finns det appar, eller varför inte fråga doktorn i tv?
Det är populärt med doktorer i tv. När det gäller att fråga doktorn har både SVT och TV4 varsin doktor att fråga.
Fråga doktorn Karin Granberg på SVT
På SVT finns nog det mest kända programmet, Fråga doktorn. Det är ett program som är mycket populärt och som startade redan 2003. På den tiden var det Suzanne Axell som var programledare, och doktorn som svarade på frågor var Gunilla Hasselgren. Gunilla Hasselgren var kvar till 2018, då doktor Karin Granberg efterträdde henne. Suzanne Axell slutade 2021. Numera är Sofia Rågenklint programledare. Programmet sänds från Umeå.
Fråga doktorn på SVT är ett pedagogiskt upplagt program, där programledaren och doktorn tillsammans tar emot frågor från helt vanliga människor som i förväg skickat in sina frågor. Doktor Karin Granberg förklarar på ett enkelt och tydligt sätt svaret på frågorna och ger extra tips och råd om det behövs. Många gånger kan människor själva ta hand om sina krämpor, men ibland krävs det att man går till läkare. Karin Granberg vet vad som gäller. Frågorna kan handla om allt från högt blodtryck till eksem och diabetes med mera. Om din fråga inte kommer med i sändningen har du också möjlighet att chatta med Karin Granberg och då få svar genom den kanalen.
Förutom att svara på tittarnas frågor, verkar Fråga doktorn på SVT ha ambitionen att sprida goda råd och tips om egenvård till svenska folket. Det är alltid något ämne som diskuteras och där man som tittare får olika rekommendationer. Kanske rekommendationen inte är aktuell just nu, men den kan vara bra att komma ihåg framöver, man vet ju aldrig vad som händer. I programmet bjuds också olika experter in, som pratar om olika områden avseende sjukdom och hälsa. Det kan handla om exempelvis demens eller andra neurologiska sjukdomar, eller senaste forskningen kring ett angeläget ämne.
En skattkista med information på Fråga doktorns hemsida
Om du missar Fråga doktorn på SVT finns det också att se på SVT Play. Men det finns mer. Fråga doktorn har en egen hemsida där tidigare program presenteras. Förutom tidigare program finns där också samlat tidigare chattar som handlat om olika ämnen. Chattarna har handlat om exempelvis:
- Könssjukdomar
- Kognitiva förmågor
- Döden
- Ätstörningar
- Förlossningsskador
- Känslor och beteenden
- Oro och sorg och många fler.
På en annan sida finns övningar och träningstips från Fråga doktorn. Den är sprängfylld med information. Där finns exempelvis en träningsbank med massor av träning man kan göra hemma. Det finns bland annat:
- Artrosskolan – enkla tips
- Undvik fall – träna upp stortån
- Undvik fall – träna upp reaktionsförmågan
- Så tar du dig upp om du ramlat
- Sittande magträning
- Konditionsövningar
- Löpträna smartare
- Träningstips för dig med ont i ländryggen
- Träningstips för dig med smärta i rygg och nacke
- Träna bort kutryggen
- Få bukt med stela höfter
- Övning mot diskbråck
- Övning mot hallux valgus
- Träningstips för fötter och ben
- Träningstips för smärta i armar och axlar
- Träna bort tennisarmbågen
- Pausövningar för stela kontorskroppar och många fler.
På en annan sida finns Fråga doktorn bästa hälsotips. Det handlar om exempelvis:
- Mat och dryck
- Nackdelar med energidryck
- Det här gör alkoholen med kroppen
- Kvinna: så undersöker du brösten
- Så fungerar en menskopp
- HLR på barn
- Så ger du medicin till barn
- Springmask hos barn
- Akuta händelser: så stoppar du näsblod
- Heimlichmanöver
- Rygg och skelett
- Lårkaka
- Förkylning och influensa
- Tips vid feber
- Vår och sommar: förbered dig för pollen
- Kolla födelsemärken
- Övrigt: vad du bör ha i medicinskåpet
- Vad göra mot dålig andedräkt och mycket mer.
Fråga doktorns spin off
Fråga doktorn har även fått en så kallad spin off 2021 som fokuserar på hur man håller sig frisk och förebygger sjukdom. Programmet har som utgångspunkt att inspirera människor att ta ansvar för ett hälsosamt liv utifrån en vetenskaplig grund.
Fråga doktorn TV4
Det finns faktiskt en doktor på TV4 också, som är inbjuden varje tisdag till Nyhetsmorgon, där han svarar på frågor och berättar om olika ämnen. Det är doktor Mikael Sandström. Precis som kollegorna på SVT ger doktor Mikael tips och råd till tittarna.
Nu när du vet hur gedigen kunskap det finns att ta del av genom att besöka två olika program med Fråga doktorn, behöver du inte längre doktor Google, och du slipper onödig ångest.