Fåret Shaun: Farmageddon – filmrecension
Shaun the sheep
Blogg

Fåret Shaun: Farmageddon – filmrecension

Aardmans Fåret Shaun återvänder för ännu ett dumt familjeäventyr. I sin film från 2015 räddade Shaun och hans kompisar sin bonde från stadens stora rök. Med den här uppföljaren har Aardman verkligen höjt insatsen och levererat ett Spielbergskt sci-fi-epos: en fårfostrad version av ET fullproppad med skämt, filmpastischer och den vanliga charmen för alla åldrar.

NamnFåret Shaun: Farmageddon
Vad det ärEn barnfilm
Baserad påKaraktären Shaun, ett svartvitt får
Producerad avAardman Animations

Ses i Fåret Shaun

Shaun har just beställt pizza till flocken när den förtjusande vilsekomna utomjordingen Lu-la dyker upp på Mossy Bottom Farm efter att ha kraschlandat med sitt rymdskepp i den närliggande skogen. När Shaun tar sig för att hjälpa till dyker den okänsliga, robotliknande chefen för ministeriet för upptäckt av utomjordingar upp – en kvinna som är fast besluten att skapa en fientlig miljö för utomjordingar. 

Det är ett tecken i tiden att till och med Aardmans smöriga komedi dras in i politiken: en av filmens regissörer har bekräftat att den skurkaktiga Red var inspirerad av Theresa May. Under tiden sätter bonden den jobbiga hunden Bitzer i arbete med att bygga en usel UFO-temapark – Farmageddon (trailern visar detta) – på ett fält för de UFO-nördar som har kommit till byn.

Precis som i den långvariga tv-serien Fåret Shaun finns det ingen dialog. I stället för enkla meningar finns det slapstick och synliga skämt i mängder – ett skämt där en frusen pizza kastas upp i luften och misstas för ett ufo är ett klassiskt Aardmanskämt. Lite av personligheten har gått förlorad när Shauns värld har anpassats till sci-fi. Men det är en liten invändning, Shaun är på intet sätt förbi sin bästa tid.

Fåret Shaun film: karaktärer

Så vem kan du se fram emot att se om du inte har sett filmen?

  • Shaun
  • Bitzer
  • Bonden
  • Trumper
  • Flocken

Shaun

Shaun är flockens ledare, ett älskvärt rebellfår och den i särklass smartaste idisslaren på fältet.

Bitzer

Bitzer, bondens trogna fårhund, fungerar som förman på gården. Han är en rutinbunden person som är som Shauns ansvarstagande ”storebror” och gör sitt bästa för att förhindra hans upptåg.

Bonden

Den gravt närsynta bonden tror att han styr gården och är helt omedveten om sina djurs planer. 

Flocken

De som främst gynnas av Fåret Shauns övergång till film är flocken, av vilka några för första gången får en egen personlighet. Timmy, Shauns brorson, var redan innan känd både som det enda lammet och som stjärnan i sin egen tv-serie för förskolebarn.

Shirley var fåret som alltid åt sig ur trubbel. Och “Shaun the Sheep the Movie,” som den heter på engelska, ger får som Nuts, tvillingarna och Hazel möjlighet att briljera.

Trumper

Djurfångare Trumper är ett av de viktigaste nya tillskotten i Shauns värld. Han styr stadens djurhem med en järnstång och en arsenal av högteknologisk utrustning för att fånga djur.

Slip

Slutligen har vi Slip, den älskvärda lilla herrelösa hunden som desperat letar efter en ägare som kan älska och ta hand om henne.

Medan Shaun söker äventyr bort från gården, söker Slip trygghet och ett hem. Under filmens gång knyter de två vänskapsband med Trumper i hälarna.

Fåret Shaun som leksak

Gillade du filmen? Gjorde dina barn det? Kanske är det en bra idé att ge dem ett Fåret Shaun gosedjur!

Varje leksakskollektion innehåller den mycket älskade karaktären Shaun samt andra populära medlemmar i flocken. Fåret Shaun-leksaker i trä och Fåret Shaun-spel passar olika åldrar.

Fåret Shaun-figurer

Du kan skaffa dina favoritkaraktärer från Fåret Shaun som figurer. Dessa är särskilt populära bland killar som tycker om att samla på actionfigurer.

Fåret Shaun i lera

Lera ett populärt material bland Shaun-fans då själva figurerna i filmen är skapade av lera (även om detta är gjort digitalt). Varför inte köpa ett paket vit lera och ett paket svart och tillverka din egna Shaun?

X