Dinosaurier och människor – Det här visste du inte
Blogg

Dinosaurier och människor – Det här visste du inte

Det finns många människor både vuxna och barn som fascineras av dinosaurier. Vi och dinosaurierna levde på två helt olika tidsperioder. Tur är väl det annars hade vi förmodligen blivit utrotade av dessa stora bjässar. I alla fall om man ska tro på storfilmerna som handlar om konsekvenserna om vi levt samtidigt.

Dinosauriernas historia

De första dinosaurierna föddes för cirka 230 miljoner år sedan och existerade på jorden fram till för 65 miljoner år sen. Den långa perioden som dinosaurierna fanns på jorden delas in i tre olika perioder trias, jura och krita. Det fanns många olika typer av dinosaurier en del levde i vatten och en del på land. Dessutom fanns det både växtätare och köttätare i alla möjliga storlekar.

10 konstiga fakta om dinosaurierna

Det finns mycket information om dinosaurierna både i historieböckerna och på museum runt om i världen. Men här kommer det lite udda fakta om de utdöda monstren som du förmodligen inte hört tidigare.

  1. Det är så lätt att rasidentifiera dinosaurierna att det endast krävs en liten tand eller ett ben.
  2. Visste du att dinosaurierna hade som toaletter, där de gjorde sina behov på ett ställe.
  3. Det finns inga belägg för att dinosaurierna vrålade som i storfilmer som jurassic world. Ljuden från filmen kommer istället från parande sköldpaddor.
  4. Den minsta dinosaurien arkeologerna funnit var endast 10 cm hög och vägde mindre än en liten katt.
  5. Om man jämför hur länge vi har existerat på jorden med dinosauriernas livstid motsvarar vår tid endast 1 minut och 17 sekunder.
  6. 2015 hittade en 4-åring ett ben från en dinosaurie och blev då världens yngsta människa att ha hittat ett sånt typ av ben.
  7. Det är fortfarande ungefär 40 % av jordens befolkning som tror människan levt samtidigt som dinosaurierna.
  8. Ordet dinosaurie kommer från antik grekiskan och betyder hemsk ödla.
  9. På en stenväg I Bolivia finns fortfarande spår kvar av över 5 000 dinosauriesteg.
  10. Stegosaurus hade trots sin storlek en oerhört liten hjärna den var stor som en valnöt och vägde endast 75 gram.

Människans historia

Människans evolution började för ungefär 2 miljoner år sedan. Arkeologer har hittat många gamla människoben som man med modern DNA-teknik kan art bestämma och se från ungefär vilken tid de kommer ifrån. Dessutom har arkeologerna hittat redskap och vapen. De vanligaste fyndplatserna ligger i Afrika.

Till norden kom människor först för cirka 10 000 år sedan eftersom det tidigare varit inlandsis här. Evolutionen fortsätter även nu, men det är inget vi märker eftersom det tar flera generationer för genetiska förändrar på den nivån. För varje generation modifieras vi långsamt för att överleva naturens förändringar och förutsättningar.

Tema kalas

Eftersom dinosaurier fascinerar både barn och vuxna som vi tidigare nämnt. Är det inte konstigt att det är många barn som drömmer om att ha just dinosaurietema kalas. Det bästa med ett dinosaurie kalas är att det passar lika bra både ute och inne. Dessutom är det populärt i flera olika åldrar.

Beroende på barnens ålder kan man välja hur temat ska se ut. Till de mindre barn är det roligare med gulliga färgglada dinosaurier medan de lite större barnen vill ha de riktiga dinosaurierna i temat.

Det finns enormt mycket olika dekorationer att välja på när det kommer till just dinosauriekalas eftersom det är så efterfrågat. Bra detaljer att lägga lite energi är framför allt dinosaurietårta, djungel, dinosauriepinata och små plast dinosaurier som prydnader.

Lekar för kalaset

En riktigt passande lek för dinosauriekalaset är den klassiska sätta knorr på grisen fast här istället med dinosaurien. En pinata är också en kul grej full med godis. Dessutom är det alltid uppskattat med pyssel till de större barnen. Det kan vara att till exempel rita och måla din egen dinosaurietavla. Ett annat bra alternativ kan vara att göra en skattjakt där du ska leta efter dinosaurer eller ansiktsmålning.

X