Arne Irvell visste inte heller sanningen om mordet på Olof Palme
prison2
Blogg

Arne Irvell visste inte heller sanningen om mordet på Olof Palme

Utredaren och polisen Arne Irvell har blivit känd i samband med att Peter Andersson spelar honom i serien ”Den osannolika mördaren”. Det framstår kanske som besynnerligt att en av de mest erfarna mordutredarna i landet inte fick leda utredningen av mordet på en statsminister. Men vad säger fakta?

Snabbfakta om Arne Irvell

SysselsättningPolis, våldsrotelns spaningschef i Stockholm
Känd förUtredningen av palmemordet
Aktuell”Den osannolika mördaren”, Netflix

En bild på Arne Irvell får man leta efter

Arne Irvell var lite i skymundan innan serien ”Den osannolika mördaren” sändes år 2021. En del kanske tycker att det är konstigt att en så viktig person inte har en egen sida på Wikipedia men om man tänker efter passar det ganska bra för en spaningschef att inte stå i rampljuset. Det kommer på något sätt med jobbet. Faktum är att det är svårt att ens hitta en bild på honom.

Många har i efterhand förbluffats över att två av Sveriges vid tiden mest erfarna mordutredare, Arne Irvell och Erik Skoglund, inte ens informerades om mordet på statsminister Olof Palme. De fick istället läsa om det i tidningen morgonen efter.

I ”Den osannolika mördaren” framstår Irvell som en av få personerna som kan tänka klart och han verkar redan från början vara övertygad om att Stig Engström, eller ”Skandiamannen”, är Palmes mördare. Men hur var det i verkligheten?

Arne Irvell misstänkte inte Stig Engström

Som så ofta är verkligheten lite mer komplicerad än en serie. Irvell har gjort en och annan intervju genom åren men när han dog år 2008 efterlämnade han också sina anteckningar från utredningen av palmemordet. I enlighet med Arnes vilja ska hans son ha överlämnat dessa till journalisten Lars Borgnäs som skrev boken ”Olof Palmes sista steg”.

Av Lars Borgnäs bok framgår några saker som ska komma från Irvells anteckninar:

  • Irvell nämnde inte Skandiamannen
  • Irvell misstänkte ledande personer inom Säpo
  • Irvell anade att spaningshaveriet var avsiktligt

Arne Irvell verkar med andra ord inte ha tänkt sig scenariot som ”Den osannolika mördaren” målar upp, utan snarare att det var Säkerhetspolisen som saboterade utredningen redan från början. Det är förstår helt omöjligt att bevisa eller motbevisa de här påståendena. Det finns däremot knappast någon som nu tycker att palmeutredningen är ett under av kompetens.

Arne Irvell löste inte heller mordet på Olof Palme

Palmeutredningen är officiellt avslutad och stängd sedan Stig Engström pekades ut som Olof Palmes mördare år 2020. Kanske fanns det inget annat sätt än att peka ut en person och säga att fallet är löst, för en utredningen kan ju inte pågå för evigt.

Många upplevde det som otillfredsställande att Stig utpekades efter sin död, då han inte har möjlighet att försvara sig eller ens kan bli åtalad. Vi kanske får acceptera att vi aldrig kommer få reda på sanningen om vad som egentligen hände den där natten i februari år 1986. I slutändan löste inte heller en kvalificerad person som Arne Irvell mordet på Olof Palme.

X