Andreas Hoffer – eller ska vi säga Sune?
FILMING2
Blogg

Andreas Hoffer – eller ska vi säga Sune?

Många är vi som minns adventskalendern Sunes jul (1991) och långfilmen Sunes sommar (1993). Själva huvudrollen, Sune, spelades i julkalendern av den då 11-årige Andreas Hoffer från Stockholm. Till skillnad från flera andra som var med i produktionen fortsatte inte Andreas med skådespeleriet efter succén med Sune, utan valde en helt annan yrkesväg senare i livet. 

Snabba fakta om Andreas Hoffer

Vem?Andreas Hoffer
Vem spelade han?Sune i “Sunes jul” och “Sunes sommar”
Var bor han?Andreas Hoffer är skriven på en adress i Stockholm
Familj?Sambo och tre barn

Andreas Hoffer och de andra barnen som spelade i Sune

När Andreas Hoffer första gången spelade karaktären Sune var han 11 år. Sunes pappa spelades av Peter Haber och mamman spelades av Carina Lidbom. Sunes potatisälskande lillebror Håkan spelades av Gabriel Odenhammar och storasyster Anna av Nina Almlöf. 

Hoffer upptäcktes på Mc Donalds och blev snabbt därefter Sune med hela svenska folket. Varken barnskådespelarna Andreas eller Anna fortsatte sina karriärer som skådespelare efter Sunes jul och Sunes sommar, det gjorde däremot Gabriel Odenhammar. Gabriel har senare berättat att han tidigt blev beroende av alkohol, men att samma öde skulle ha drabbat Andreas Hoffer finns inga belägg för. 

Vad hände med Andreas Hoffer?

Andreas Hoffer har sedan avslutet som skådespelare inte givit några intervjuer. I en artikel från 2019 om Sunes jul kan man läsa att Andreas studerade till jurist vid Lunds universitet och arbetar idag som juridiskt biträde, inte advokat. Han har däremot tidigare arbetat på en advokatbyrå. 

En annan barnskådespelare som liksom Hoffer lämnade skådespeleriet är Martin Andersson. Martin spelade karaktären Bert Ljung i både tv-serien och en långfilm på 90-talet. Han har efter filminspelningar i yngre år utbildat sig till matematiker och verkar idag bo i Brasilien. Både Sune och Bert är från början böcker skrivna av författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson. 

Andreas Hoffer på sociala medier

Söker man efter Andreas Hoffer på sociala medier upptäcker man att han även där vill vara privat. Han finns på:

  • Instagram
  • Facebook 
  • Twitter 

På ovanstående medier har han privata konton och är man inte vän med honom där så hittar man inte speciellt mycket spännande. En Wikipediasökning visar att Hoffer finns med på en kort informationssida. Ratsit talar om att han är ogift men sambo med en kvinna i Stockholm. Han är 42 år gammal och fyller år i november. 

Många har valt andra vägar

Kvällstidningarna skriver då och då artiklar om skådespelare som verkar ha “försvunnit”. Ofta har artiklarna rubriker som “Vad hände med…” Det är inte bara Andreas Hoffer som valde att sluta som skådespelare. Som nämnts tidigare slutade även Martin Andersson efter succén med Bert. 

Även flera barn från till exempel Astrid Lindgrens filmatiseringar valde att lägga av efter inspelningarna. Kanske tyckte de att uppmärksamheten blev för påträngande, eller så upptäckte de bara att skådespeleriet inte var vad de ville göra som vuxna. 

Efter Sunes jul och Sunes sommar har nyinspelningar gjorts. Från år 2012 har andra pojkar gestaltat tjejtjusaren Sune. År 2018 kom filmen “Sune vs. Sune” ut. I de två senaste filmerna spelas Sune av Elis Gjerdt. Återstår att se om Elis väljer att fortsätta med skådespeleriet framöver. 

Vem är Andreas Hoff?

Eftersom Andreas Hoffer endast är känd för att ha spelat karaktären Sune för många år sedan, kan man tänka sig att det finns de som har glömt hans namn. Om man råkar slinta på tangenterna vid en sökning kanske man råkar söka på Andreas Hoff istället. Några av de namn och yrken man då får upp är:

  • Andreas Hoff, skådespelare
  • Andreas Hoff, brandingenjör
  • Helge Andreas Hoff, författare

Man kan då få veta att en Andreas Hoff har spelat huvudrollen i musikalen “Så som i himmelen” på SäffleOperan. En annan Andreas Hoff arbetar som brandingenjör i Härnösand och en tredje har skrivit en bok om psykopati. 

X